Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies klikając przycisk Ustawienia. Aby dowiedzieć się więcej zachęcamy do zapoznania się z Polityką Cookies oraz Polityką Prywatności.
Ustawienia

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz zmienić ustawienia cookies lub zaakceptować je wszystkie. W dowolnym momencie możesz dokonać zmiany swoich ustawień.

Niezbędne pliki cookies służą do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej i umożliwiają Ci komfortowe korzystanie z oferowanych przez nas usług.

Pliki cookies odpowiadają na podejmowane przez Ciebie działania w celu m.in. dostosowania Twoich ustawień preferencji prywatności, logowania czy wypełniania formularzy. Dzięki plikom cookies strona, z której korzystasz, może działać bez zakłóceń.

Więcej

Tego typu pliki cookies umożliwiają stronie internetowej zapamiętanie wprowadzonych przez Ciebie ustawień oraz personalizację określonych funkcjonalności czy prezentowanych treści.

Dzięki tym plikom cookies możemy zapewnić Ci większy komfort korzystania z funkcjonalności naszej strony poprzez dopasowanie jej do Twoich indywidualnych preferencji. Wyrażenie zgody na funkcjonalne i personalizacyjne pliki cookies gwarantuje dostępność większej ilości funkcji na stronie.

Więcej

Analityczne pliki cookies pomagają nam rozwijać się i dostosowywać do Twoich potrzeb.

Cookies analityczne pozwalają na uzyskanie informacji w zakresie wykorzystywania witryny internetowej, miejsca oraz częstotliwości, z jaką odwiedzane są nasze serwisy www. Dane pozwalają nam na ocenę naszych serwisów internetowych pod względem ich popularności wśród użytkowników. Zgromadzone informacje są przetwarzane w formie zanonimizowanej. Wyrażenie zgody na analityczne pliki cookies gwarantuje dostępność wszystkich funkcjonalności.

Więcej

Dzięki reklamowym plikom cookies prezentujemy Ci najciekawsze informacje i aktualności na stronach naszych partnerów.

Promocyjne pliki cookies służą do prezentowania Ci naszych komunikatów na podstawie analizy Twoich upodobań oraz Twoich zwyczajów dotyczących przeglądanej witryny internetowej. Treści promocyjne mogą pojawić się na stronach podmiotów trzecich lub firm będących naszymi partnerami oraz innych dostawców usług. Firmy te działają w charakterze pośredników prezentujących nasze treści w postaci wiadomości, ofert, komunikatów mediów społecznościowych.

Więcej
Sobota, 02 marca 2024
Imieniny: Halszka, Helena, Radosław
pochmurno
7°C

Młodzież gotowała w międzynarodowym towarzystwie

Od 17 do 21 października grupa młodzieży z Zespołu Szkół Ekonomicznych im. ks. Janusza St. Pasierba w Tczewie uczestniczyła w warsztatach w Wodzisławiu Śląskim. Oprócz delegacji z powiatu tczewskiego, w warsztatach uczestniczyły również delegacje z Niemiec i Łotwy. Uczniowie wzięli również udział w konkursie kulinarnym pn. ŚLĄSKA JESIEŃ KULINARNA, w którym o zwycięstwo walczyło siedem czteroosobowych drużyn. 

Warsztaty odbyły się 18 października w Rydułtowach i składały się z czterech spotkań tematycznych. Pierwszym z nich było spotkanie pt. ,,Razem w różnorodności”, które miało na celu integrację połączoną z elementami kształcenia międzykulturowego. Kolejną było ,,Razem w grupie”, czyli praca w międzynarodowych grupach poprzez wymianę doświadczeń na temat podobieństw i różnic w systemach edukacji. Następnym wydarzeniem byłą debata pn. ,,Razem o edukacji”, która miała na celu stworzenie platformy edukacyjnych pomysłów zamieszczonych na stronie internetowej szkoły. Zwieńczeniem był warsztat pt. ,,Razem do celu”, podczas którego uczestnicy mogli wziąć udział w zajęciach na strzelnicy wirtualnej lub w pracowni mody.

Natomiast 19 października odbył się konkurs kulinarny pt. ŚLĄSKA JESIEŃ KULINARNA. Drużyny składały się z reprezentantów zaprzyjaźnionych powiatów: Tczewskiego (uczniowie klas 3G i 4G Zespołu Szkół Ekonomicznych w Tczewie), Jelgava na Łotwie, Recklinghausen w Niemczech oraz uczniów wodzisławskiego Ekonomika. O składach drożnyn decydowało losowanie. Hasłem tegorocznej edycji konkursu był: „Śląski karminadel inaczej”. Uczestnicy mieli nie lada wyzwanie, bowiem ich zadaniem było przygotowanie karminadla w wymyślony przez siebie sposób, dodatków z ziemniaków oraz z surowców z „czarnej skrzynki”, w której można było znaleźć głównie warzywa.

W grupiem która zajęła I miejsce znalazła się uczennica naszej szkoły - Daria Chubarowa. Natomiast w grupie, która zajęła II miejsce była Marta Lewandowska, a w drużynie z III miejscem była Wiktoria Bylicka.  W wyróżnionej drużynie znalazła się również Wiktoria Brucka. 

Uczniowie odbyli również wycieczki m.in. do pałacu w Pszczynie, zwiedzanie zagrody żubrów, warsztaty w chacie chlebowej w Brennej ,wycieczka do sztolni , wycieczka na Równicę w Beskidzie Śląskim. Warsztaty i wycieczki służyły wymianie doświadczeń, wspaniałej integracji.

Całe wydarzenie odbyło się również w ramach 10-lecia współpracy Powiatu Tczewskiego z Powiatem Wodzisławskim oraz ogłoszonego w naszym powicie roku 2023 „Rokiem Młodzieży”.

powrót do kategorii
Poprzedni Następny

Pozostałe
aktualności

Dziękujemy, teraz zawsze będziesz na bieżąco!
Przeglądasz tę stronę w trybie offline.
Przeglądasz tę stronę w trybie online.